Nieuwsartikel De Gooi- en Eemlander

Onlangs werd algemeen directeur Mark Hafkamp geïnterviewd door het blad De Gooi- en Eemlander over de stijgende energierekeningen en de gevolgen hiervan voor de schuldenproblematiek.

artikel-gooi-en-eemlander.jpg

Iedereen is bang

Als het na meerdere contactmomenten van een incassobureau niet lukt om het geld te krijgen, dan komt een deurwaarder in beeld. Mark Hafkamp, gerechtsdeurwaarder en algemeen directeur van Hafkamp Groenewegen (met onder meer een vestiging in Hilversum), ziet een stilte voor de storm: „De laatste twee maanden merken we een forse instroom van nieuwe zaken. Je merkt daarin echt een verschil: de afgelopen jaren waren bedrijven veel coulanter. Maar nu komen er ook steeds meer vragen binnen over bijvoorbeeld software voor debiteurenbeheer (tool waarmee je kunt zorgen dat klanten op tijd een openstaande factuur betalen, red.).” „Het lijkt erop dat iedereen bang is dat er zo geen geld meer is en alvast actie wil ondernemen”, vat Hafkamp de huidige situatie samen. Ook wordt hij de laatste tijd steeds vaker door incassobureaus benaderd, omdat ze zelf niet verder komen.


Nieuwe generatie schuldenaren

De eerste signalen van schulden door inflatie en energiearmoede zijn voor hem zeker zichtbaar. Hafkamp constateert dat steeds meer mensen overlevingsschulden hebben; een te laag inkomen om de vaste lasten te betalen. „Ook zie ik een nieuwe generatie schuldenaren: de middeninkomens, daar hadden we eerst zelden mee te maken.” Het is niet zo dat de gerechtsdeurwaarder bij mensen met een betalingsachterstand meteen het huis leeg trekt. „Dat is een schrikbeeld”, zegt Hafkamp. „Ik heb de hele evolutie van de schuldenindustrie meegemaakt. Mijn vader was deurwaarder. Ik ging veertig jaar geleden als bijbaantje met hem mee naar ontruimingen. Vroeger werd de deur geforceerd en de inboedel op straat gezet. Er was geen aandacht voor de schuldenaar, maar nu is dat echt totaal anders: je belt aan en probeert van deur naar keukentafel te komen.” Ook de gerechtsdeurwaarder probeert eerst een betalingsregeling te treffen. „Het leeghalen van een woning is echt het laatste we willen. Dat gaat ook niet zo makkelijk: er zijn zoveel beperkingen in het beslagrecht.” Maar een regeling treffen gaat tegenwoordig wel een stuk minder soepel: „Mensen hebben door de stijgende inflatie steeds minder ruimte om af te lossen”, aldus Hafkamp. Aan de andere kant merkt hij ook dat er opdrachtgevers zijn die een agressievere methode willen toepassen: „Zij hebben onvoldoende geld ervoor over om langere en voorzichtigere trajecten te bewandelen. Ons kantoor werkt graag voor ’nettere’ schuldeisers, zoals banken, woningcorporaties, nutsbedrijven en pensioenfondsen, die zijn wel terughoudend in het nemen van acties. Maar sommige webwinkels en partijen die betalingen met termijnen faciliteren of hun vorderingen eerst verkopen, bieden vaak minder ruimte om coulanter te zijn.”


Botte bijl

Wat doet hij als een schuldeiser toch met de botte bijl wil incasseren? „Dan is het belangrijk dat je je rug rechthoudt. Wij zijn soms ook een stootkussen tussen schuldeiser en schuldenaar. Als een eiser te hoge druk wil uitoefenen, dan passen wij daarvoor. Wie betaalt bepaalt, geldt niet in zulke gevallen.” Hafkamp laat weten dat zijn kantoor gecertificeerd is in sociaal verantwoord incasseren. Ook hij heeft tips voor mensen met een betalingsachterstand: „Reageer op brieven. Het gebeurt zo vaak dat we een hele lade vol ongeopende brieven aantreffen.” Ook adviseert hij om de deur altijd open te doen. „Een gerechtsdeurwaarder komt vroeg of laat toch wel binnen. Dus je kunt beter gewoon de deur opendoen en het gesprek aangaan. Wij kunnen dan samen een plan maken hoe je de vordering zonder al te veel bijkomende kosten het beste kan gaan aflossen. We zijn niet boos, we willen helpen.

Artikel bekijken