Het executoriale derdenbeslag

Wanneer

Op aanvraag

Gegeven door

Mr. M.P.M. van Lierop

In de cursus wordt aandacht besteed aan de wettelijke regeling van het derdenbeslag en enkele aanverwante onderwerpen. Het derdenbeslag wordt in de rechtspraktijk het meest toegepast om tot verhaal van een geldvordering te komen.

 

Meld je nu aan!

Tijdsduur 4 uur exclusief pauzes
PE punten 4 punten
Accreditatie KBVG
Locatie Microsoft Teams
Aantal deelnemers Maximaal 15 deelnemers
Investering per deelnemer € 270,00 exclusief BTW

Een derde partij die buiten de rechtsverhouding schuldenaar-schuldeiser staat wordt (plotseling) geconfronteerd met een beslag onder hem. Als er een derdenbeslag wordt gelegd, is de derde-beslagene ongewild gehouden aan een aantal wettelijke regels. Hij zit als het ware klem tussen de beslaglegger en de schuldenaar. Toch mag de derde-beslagene er niet slechter van worden en mag de schuldeiser niet méér rechten en bevoegdheden uitoefenen dan de schuldenaar.

De opzet van deze cursus is om stil te staan bij de wettelijke bepalingen (Rv) over het derdenbeslag. Hierbij wordt veel verwezen naar relevante jurisprudentie. Vragen zoals hoe de derde-beslagene tot actie te dwingen is, of de derde-beslagene mag terugkomen op zijn verklaring en of de schuldeiser gebruik mag maken van de bevoegdheden van de schuldenaar, passeren de revue. Een specifieke vorm van het derdenbeslag is het alimentatiebeslag. De bijzonderheid van dit beslag wordt apart behandeld. Ook het eigen beslag komt aan bod. Tenslotte wordt er stil gestaan bij het beslag op de rechten uit een levensverzekering. Voorafgaand aan de cursus ontvangen de deelnemers een (digitale) syllabus.

Meld je nu aan!