Beslagvrije voet-perikelen

Stel, er wordt een loonbeslag gelegd en de uitkomst is dat de executant voorlopig niets ontvangt, omdat de schuldenaar eerst nog andere gewone schuldeisers moet betalen die (nog) geen beslag hebben gelegd. De Amsterdamse kantonrechter begrijpt niet hoe het beslagrecht werkt en komt tot een bizarre uitspraak.

Beslagvrije voet-perikelen

De Amsterdamse kantonrechter (4 augustus 2022, RBAMS:2022:4564) zet de rangorde van schuldeisers op zijn kop. Een beslaglegger ontvangt voorlopig niets meer uit een loonbeslag, totdat de overige schulden, waarvoor (nog) geen vonnis verkregen is, afbetaald zijn. Hij staat toe dat de beslagvrije voet, met ingang van indiening van het verzoekschrift, voor een jaar wordt verhoogd met € 121,57 om de betaalafspraken met drie andere schuldeisers (waaronder de gemeente en een zorgverzekeraar) te kunnen nakomen.

Naar het oordeel van deze kantonrechter is het hebben van afbetalingsregelingen bij andere schuldeisers een omstandigheid waarmee rekening moet worden gehouden bij het vaststellen van de beslagvrije voet. De beslagleggende schuldeiser heeft het nakijken, want door de verhoging van de beslagvrije voet valt er voorlopig niets meer onder het beslag. Het komt erop neer dat deze kantonrechter verhaal zonder titel mogelijk maakt. Het lijkt erop dat sociaal verantwoord incasseren soms doorslaat!

Deze casus is onderdeel van de cursus Beslagvrije voet. 

Bekijken